Open Kerk: samenzijn en zang

Op 23 december j.l. hebben we met de EdozAcapella-men gezongen bij de Open Kerk in Hilversum. Hieronder een aardige recensie die we graag willen delen. Bron: http://hilversum.hu.nl/open-kerk-samenzijn-en-zang.

Foto: Aimée Kniese

“Rond tweeën komen de eerste bezoekers van de Open Kerk op 23 december de kerkzaal van de Grote Kerk binnen. Enkelen zijn alleen, anderen met het gezin. Allen zoeken zij een plekje op, terwijl het tweetal gastvrouwen de eerste voorbereidingen treft. De dames verwelkomen alle geïnteresseerden en bieden ze een kopje koffie of thee aan. Mét een kerstkransje.

Binnen mum van tijd begint het orgel, Wilhelm Rutter genaamd, te spelen. Dit orgel is in 1979 uit Vlaardingen naar de Grote Kerk in Hilversum gekomen. Continu blijven mensen binnenkomen om naar het orgelspel te luisteren, om een praatje met elkaar te maken, de kerk te bekijken of om het optreden van de a capellagroep af te wachten.

Om half drie zetten twee mannen, uitgedost in overhemd en vlinderdas, muziekstandaarden klaar. Beiden zijn lid van ‘EdozAcapella-men’: een a capella mannenkoor. Het koor is onderdeel van Edoza: een gospelkoor in Hilversum. De a capellagroep, die sinds 2013 bestaat, zingt voornamelijk over ‘Gods liefde voor ons’. Vandaag doen zij dit ook, maar dan in kerstsfeer.

Terwijl de zeven leden van het koor zich voorbereiden door het drinken van een kop koffie en met elkaar te praten, speelt het orgel verder. Om drie uur stopt het orgelspel en is het tijd voor het optreden van de a capellamannen. Alle zeven dragen ze een kenmerkend zwart overhemd met roze vlinderdas. Zelfs in het logo van de a capellagroep prijkt de iconische roze vlinderdas.

Nadat een van de mannen de correcte toonhoogte laat horen op zijn mobiele telefoon zetten ze het eerste lied: ‘God Rest Ye Merry Gentleman’ in. “Tidings of comfort and joy, from God; our heavenly Father”, klinkt het door de kerkzaal. Het is compleet stil in de zaal, het geroezemoes is na de eerste noten van het lied weggeëbd. Meteen hierna vervolgt het zevenkoppige koor met het welbekende ‘Silent Night’. Meer liederen volgen. Vooral ‘O Mighty Warrior’ maakt indruk op het publiek. “Your word is a song dividing the truth”. Na afloop van het lied applaudisseert een mevrouw in de zaal: ‘mag dat in de kerk?’, vraagt ze zich hardop af. De mensen om haar heen lachen. Een andere mevrouw luistert met haar ogen dicht naar de liederen en geniet overduidelijk van het zevenstemmige gezang.

Het koor vervolgt het optreden met liederen waaronder: ‘Ancient Words’, ‘Open the Eyes’ en ‘Mighty to Save’.

Om vier uur loop de Open Kerk, dat vijf keer per jaar plaats vindt, tot een einde. De ‘EdozAcapella-men’ krijgen een groot applaus.”

Foto’s en video’s Vestival Vocaal

Afgelopen zaterdag 23 september hebben we deelgenomen aan het twee-jaarlijkse korenfestival Vestival Vocaal. Op deze prachtige zonnige dag hebben we met zowel Edoza als de EdozAcapella-men diverse keren opgetreden.

We hebben een paar foto’s hiervan in het fotoalbum gezet. Bekijk ze hier: www.gospelkooredoza.nl/fotos

Daarnaast hebben we geluidsopnamen van Purified en Testify to Love op Youtube gezet die je hieronder kunt bekijken.